Ripariraamis 1 - Raamatun ajan elämää

Kohteesta Kellaripedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katso raamiksen intro YouTubessa

Muistolause: Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla. (Saarn.3:1)

Riparin aikana tulet todennäköisesti lukemaan Raamattua enemmän kuin koko aiemman elämäsi aikana. Raamattu on kokoelma kirjoja, ei yksi yhtenäinen tarina. Riparin aikana on tarkoitus ottaa selvää, mistä Raamatussa oikein on kyse. Mitä kaikkea Raamatusta oikein löytyy? Miksi on olemassa tämmöinen opus kuin Raamattu?

Raamatunajan maailma oli monella tavalla toisenlainen, kun se ympäristö, jossa nyt elämme. Ihmiset elivät aika erilaista arkea jo senkin takia, että luonnollisesti monia meille tuttuja hyödykkeitä ei ollut vielä olemassa. Ei sähköä, ei peiliä, ei liikennevälineitä, harva omisti edes hevosta. Monet sulle ja mulle itsestään selvät asiat olivat silloin täysin tuntemattomia. Mieti vaikka: Jeesus ei koskaan maistanut perunaa.

Miksi Raamattua sitten kannatta lukea? Onko Raamatulla mitään annettavaa meille, kun se on niin muinainen? Ehkä kuitenkin. Vaikka maailma on muuttunut monella tavalla. Me ihmiset ollaan edelleen ihmisiä. Me tunnetaan, meitä sattuu, me rakastetaan, surraan ja iloitaan. Me pohditaan monenlaisia asioita. Raamiksissa tutkitaan, mitä Raamatun ajan ihmiset mietti. Voit itse vertailla, kelailetko mitään vastaavaa.

Etsikää Raamatusta seuraavat kohdat:

  • 2. Aik. 1:14-18
  • 1. Moos. 25:27-34
  • Luuk. 24:13-16
  • Mark. 12: 18-27

Miettikää kaikkien kohtien äärellä:

  1. Mitkä asiat ovat eri tavalla kuin nykyisin? Mitä puuttui nykyaikaan verrattuna? Mitä oli enemmän?
  2. Mitkä asiat ovat samanlaisia?
  3. Kuka mahtoi olla tämän kohdan kirjoittaja? (Keksikää nimi, ikä, ammatti, mahdollinen perhe, elämäntilanne)