Ripariraamis 4 - Luonto ja ympäristö

Kohteesta Kellaripedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katso raamiksen intro YouTubessa

Muistolause: Ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra. (Ps.36:6)

Moni on nykyisin huolissaan maapallon tilasta. Olemme kaikki nähneet kuvia ja videoita liikaa muovia nielleistä vesieläimistä tai savusumuista Kiinassa. Maailma on ihmisen toiminnan seurauksena sairas ja saastunut. Maapallo on kaikkien ihmisten yhteinen koti. Olemme olleet välinpitämättömiä sen hyvinvointia kohtaan.

Raamatun ajan ihminen oli vielä enemmän sidoksissa luontoon kuin me nykyihmiset. Ruoka tuli luonnosta, kuten se tänäänkin. Nykyisin se tekee vain enemmän mutkia kuin Raamatun aikaan. Vanhassa testamentissa monet israelilaiset elivät paimentolaiselämää. Eläinten hyvinvointi määritti paikan, jossa kulloinkin asuttiin. Sillä kun karja voi hyvin, ihmisetkin voivat hyvin. Uuden testamentin aikaan moni asui pysyvässä paikassa kylässä tai kaupungissa. Säiden vaihtelu vaikutti kuitenkin elämänmenoon paljon. Sateet tai kuivuus, tuulet, myrskyt...

Raamatussa ympäristö on Jumalan lahja ihmiselle. Monessa kohdassa kiitetään Jumalaa vuolaasti kaikesta siitä, mitä hän on luonut. Yksi näistä kohdista on Psalmeissa.

Lukekaa Psalmi 104: 1-35

  1. Muistelkaa evoluutioteoriaa. Mikä tässä on erilaista kuin evoluution kautta syntyneessä maailmassa? Onko mitään samaa?
  2. Mitä kohtaa jäit miettimään tai ihmettelemään?