Iskon raamis - Jumalan suunnitelma

Kellaripediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tavoite: Tutustua Raamatussa Jumalan suunnitelmaan ja sen vaikutuksiin ihmisten elämään. Pohtia omaa elämää osana tätä suunnitelmaa.

Jumalalla on suunnitelma, jossa ihmiselle annetaan tehtävä. Tehtävänä on heijastaa ja levittää Jumalan hyvyyttä ja rakkautta maailmaan eli toimia Jumalan kuvana (1. Moos 1:27-28). Ihminen kuitenkin tekee toinen toistaan pahempia virheitä. Siitä huolimatta Jumala ei hylkää ihmistä eikä poista siunaustaan. Heti ensimmäinen mokan jälkeen Jumala lupaa, että Eevan jälkeläinen tulee lopulta voittamaan pahan, mutta samalla kuolee itse (1 Moos 3:15). Hmm, aika outoa… Tapahtumien edetessä ihmisen pahat teot johtavat siihen, että Jumala hajaannuttaa ihmiset, jotta he eivät voisi saada aikaan enemmän pahuutta (1 Moos 11:5-9).

Rebooting…

Sekasorron keskeltä Jumala valitsee yhden ihmisen, Abramin, toteuttamaan tehtäväänsä (1 Moos 12:1-3). Jumala siunaa Abramin perheen ja jälkeläiset. Myöhemmin Jumala tekee liiton Abramin kanssa ja antaa hänelle uuden nimen. Liittoon kuuluu lupaus Abrahamin jälkeläisistä nousevista kuninkaista ja perintömaasta (1 Moos 17:1-8). Abrahamin pojan poika Jaakob joutuu muuttamaan nälänhädän vuoksi Egyptiin sukunsa kanssa ja jälleen Jumala lupaa pitää heistä huolta (1 Moos 46:2-4). Ennen kuolemaansa Jaakob siunaa 12 poikaansa (Israelin heimojen kantaisät). Juudan saama siunaus on erityinen, koska hänen suvustaan luvataan nousevan kuningas (1 Moos 49:8-10). Olisikohan nyt tulossa kuningas, joka tulee lupauksen mukaan murskaamaan käärmeen ja toteuttamaan Jumalan suunnitelman?

Ensimmäinen kuningas Juudan suvussa oli Daavid, jonka hallitessa Israel kasvaa ja saavuttaa paljon valtaa. Jumala lupaa, että kuninkuus tulee pysymään Daavidin suvussa (2 Sam 7:12-16), mutta Daavid ja hänen jälkeläisensä sortuvat vääryyteen eikä heistä ole täyttämään lupausta. Lopulta jakautuneet israelilaiset joutuvat muiden valloittamiksi ja heidät viedään pakkosiirtolaisuuteen. Uutta kuningasta ei enää tule. Profeetat kuitenkin pitävät huolta, etteivät Jumalan lupaukset unohdu. Jesaja jopa kertoo lisää miksi luvattu kuningas joutuu kuolemaan käärmeen puremaan (Jes. 53:4-5) ja mitä sen jälkeen tulee tapahtumaan (Jes. 53:10-11).

Rebooting… Again…

Ihminen ei yksin pysty vastustamaan pahuutta ja täyttämään Jumalan tehtävää. Lisäksi ihmiset eivät voi päästä päätepisteeseen Jumalan suunnitelmassa, koska he ovat vastuussa Jumalalle teoistaan. Enkeli ilmestyy Daavidin sukuun kihlatulle Marialle ja lupaa, että Marille syntyvä poika tulee olemaan odotettu ja lupaukset täyttävä kuningas (Luuk. 1:26-33). Jeesus opetti seuraajilleen Jumalan valtakunnasta, joka ei perustunut valtaan ja voimaan vaan nöyryyteen ja palvelemiseen. Vain sellainen valtakunta voisi täyttää Jumalan ihmiselle antaman tehtävän. Ennen kuolemaansa Jeesus uudisti liiton Jumalan ja ihmisen välillä (Matt 26:26-29). Kuolemallaan Jeesus uhrasi itsensä ihmisten puolesta, toteutti Jesajan ennustuksen ja teki mahdollisiksi ihmisille päästä perille Jumalan suunnitelmassa. Viimeisinä hetkinään maan päällä Jeesus antoi tehtävän Jumalan suunnitelman jatkamiseksi (Matt 28:16-20).

Raamatun tarina ja Jumalan suunnitelma ei päättynyt Jeesuksen taivaaseen astumiseen. Meidänkin elämämme nykypäivänä on osa sitä. On hyvä muistaa, että tärkein rukous on "Tapahtukoon sinun tahtosi". Jumalan tahdon toteutuminen elämässämme on parasta mitä meille voi tapahtua.

--

Kysymyksiä:

1. Isosena ja apurina toimiminen on erityinen tehtävä Jumalan suunnitelmassa. Miltä se sinusta tuntuu?

2. Lupauksensa mukaan Jumala ei ole jättänyt meitä yksin. Onko sinulla joskus tullut tunnetta, että johonkin tilanteeseen tai valintaan olisi vaikuttanut Jumalan johdatus? Tai oletko kuullut jonkun toisen kertovan sellaisesta?

3. Isosena toimiminen ei ole ainoa vaihtoehto. Mitä muita asioita sinä voisit tehdä Jumalan suunnitelman hyväksi?

4. Jumala haluaa tuoda hyviä asioita elämäämme. Mihin asiaan elämässäsi sinä toivoisit Jumalan vaikuttavan?