Iskon raamis - Onko kirkko aiheuttanut enemmän hyvää vai pahaa?

Kellaripediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Identiteettimme ovat monimutkaisia, ja siksi stereotyyppinen ajattelu tuntuu epäreilulta. Sama koskee kristittynä elämistä. Kirkko näyttää usein rikkinäiseltä, ja onkin sitä, koska se on täynnä vielä monella tavalla keskeneräisiä ihmisiä. Ihminen ei ole täydellinen, vaan meidän kehitys on vielä kesken esimerkiksi tunne-elämän, hengellisyyden ja moraalin alueilla. Kirkon onkin tarkoitus olla syntisten sairaala, ei pyhimysmuseo. Jeesus sanoi, ettei hän tullut maailmaan hurskaita varten, vaan niitä varten jotka tarvitsevat pelastusta (Luuk. 5:32).

Monesti uskontoja syytetään maailmassa tapahtuvasta väkivallasta. On totta, että maailmanhistoriassa on tehty kauheita asioita ja vuodatettu verta Jeesuksen nimissä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että väkivaltaa ja tappamista esiintyy myös täysin uskonnottomissa yhteiskuntajärjestelmissä. Gandhi ihmetteli miten Jeesuksen opetukset rauhasta ja vihollisen rakastamisesta voivat aiheuttaa sotia ja sortoa. Raamatulla on perusteltu jopa orjuutta ja hyväksikäyttöä! On tärkeää muistaa, että näitä tekoja tekevät ihmiset, ei Jeesus. Jeesus määrittää kristinuskon ja näyttää, millainen Jumala todella on.

Kirkko on syypää joihinkin kauheuksiin, mutta toisaalta Jeesuksen sanat (Joh. 13:35) ovat myös inspiroineet joitain valtavan merkityksellisiä järjestöjä, jotka ovat tuoneet maailmaan oikeudenmukaisuutta, välittämistä ja rakkautta viimeisen kahden tuhannen vuoden aikana. Kristityt ovat työskennelleet orjuuden lakkauttamiseksi, perustaneet sairaaloita, kouluja ja kodittomien turvapaikkoja ympäri maailmaa.

Lähde: Materiaali on koostettu Raamatun Lukijain Liiton ”NUA – Tuoreita näkökulmia uskoon” -videoiden ohjaajan oppaasta.

--

Kysymyksiä:

1. Saitko jotain uutta ajateltavaa? Mitä?

2. Millaisen haluaisit seurakunnan olevan / millaiseksi muuttuvan? Kerro muutama ajatus unelmiesi seurakunnasta, millainen olisi tämän seurakunnan kokoontumispaikka, kokoontumistapa, toiminta, tehtävänkuvaus ja syy olla olemassa.