Raamis: Mistä on kyse?

Kellaripediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harjoitellaan isoskoulutuksessa

Raamatun lukeminen voi tuntua ajatuksenakin vieraalta monille. Isoskoulutuksen raamiksen tarkoitus on tehdä siitä normaalia ja helpompaa. Raamattua ei tarvitse pelätä, siihen voi tutustua. Jutellaan, pohditaan ja joskus ymmärretäänkin asioita maailmasta, itsestämme ja Jumalasta. Kyse ei ole niinkään oikeista vastauksista, vaan siitä, mitä luettava teksti juuri meille puhuu siinä hetkessä, kun sen luemme.

Raamisryhmät ovat tuttu juttu isoskoulutukseen tulevalle, mutta nyt otetaan askelia kohti uutta roolia. Millaista olisi olla isosen saappaissa raamiksissa, joihin osallistuit riparilla? Raamiksessa ihmissuhde- ja keskustelutaidot ovat vähintään yhtä tärkeässä osassa kuin itse Raamattu.

Raamatun kieli voi olla meille hyvin vierasta. Kannattaa aloittaa tekstin pohtiminen yksinkertaisesti suomentamalla se, mitä tämä tarkoittaa. Hyviä apukysymyksiä tätä varten ovat esimerkiksi:

  • Keitä tekstissä mainitaan? Keitä he ovat?
  • Mitä tekstissä tapahtuu?
  • Missä ajassa liikutaan? Milloin ja missä tilanteessa ollaan?
  • Millaisia tunteita tekstin ihmisillä on? Tai millaisia ajatuksia heillä voisi olla?
  • Mitä itse ajattelisin, jos olisin paikalla?

Riparilla isonen ohjaa raamiksia

Pienryhmässä toimiminen ei vaadi yhtä paljon rohkeutta kuin keskusteleminen isossa ryhmässä. Isonen on parhaimmillaan isosiskona tai -veljenä ja pääsee tätä kautta luonnollisesti lähestymään ryhmäläisiä. Raamiksissa tutustutaan Raamattuun rennosti. Olet ryhmäsi johtaja, mutta se miten johdat, riippuu omasta persoonastasi. Ole aidosti kiinnostunut ryhmäläisistäsi. Opettele ryhmäläisten nimet ja ole oma itsesi. Yritä kannustaa jokaista juttelemaan.

Kaikkea ei tarvitse tietää. Jos et osaa vastata johonkin kysymykseen, vie se eteenpäin ohjaajalle ja kerro vastaus seuraavassa raamiksessa. Jos ryhmä on hiljainen, voit pyytää heitä vastaamaan kysymyksiisi käyttämällä nimiä: "Mitä sä ajattelet tästä, Ville?" tai "Entä miltä tää sun mielestä kuulostaa, Anna?" Jos ryhmä on rauhaton, pyydä apua ohjaajilta ja apurilta. Ohjaaja voi antaa vinkkejä keskittymisen helpottamiseksi ja voit pyytää apuria mukaan raamikseesi. Myös muilla isosilla voi olla hyviä vinkkejä omien kokemusten kautta.